Nacht van de Dag | Whodunnit?

Whodunnit?

Open Monumentendag Schouwen-Duiveland 2019 kent dit jaar naast de landelijke opening in de monumentale Nieuwe Kerk in Zierikzee ook een bijzonder slot evenement, Nacht van de Dag. In de nacht van vrijdag 13 op zaterdag 14 september 2019 is de kerk voor een nacht de culturele playground voor een groep bevlogen en creatieve tieners. De opdracht: maak een artistieke vertaling van een week uit de geschiedenis van de Nieuwe Kerk in Zierikzee en verbind dit op een kunstzinnige manier met een diner dat op zaterdagavond plaatsvindt. De groep is in april 2019 gestart met de voorbereidingen. Naast de reguliere (piano)lessen waren er brainstormsessies en tot de presentatie op zaterdagavond 14 september 2019 zijn er maaksessies. Ook zijn er inspiratiesessies geweest op het gemeentearchief van Schouwen-Duiveland met archivaris Ilja Mostert en in de keuken van Strandrestaurant our Seaside met Rob Rameau en zijn chefs. Daarnaast worden allerlei andere bronnen gebruikt om zoveel mogelijk informatie en inspiratie op te doen zodat straks tijdens Nacht van de Dag alles samengevoegd kan worden tot een zalige symbiose van uiteenlopende disciplines, tot een geheel verweven.

De titel van deze eerste editie van Nacht van de Dag is: ‘Whodunnit?’, de grote vraag is wie schuld heeft aan de grote brand in 1832 waarbij de Nieuwe Kerk in Zierikzee volledig afbrandde. Bepaalde personages uit die periode spelen hierbij uiteraard een belangrijke rol, maar hierbij worden ook filosofische vraagstukken met relevante maatschappelijke thema’s uit de huidige tijd door de jongeren op een bijzondere manier aan de historie gekoppeld. Het eten, de muziek en de fysieke omgeving spelen bij het maken een grote rol bij het compleet maken van de zintuigelijke ervaring van het publiek. Op vernufte wijze is uitgedacht op welke manier het effect van het samenvoegen van de zintuigen horen, zien, proeven, ruiken en voelen het grootst is en kan zorgen voor een totaalbeleving.

Bijzonder is dat Nacht van de Dag een transdisciplinair kunsteducatief maakproject voor jongeren buitenschools is, en uniek is in deze vorm.

Dit project is ontwikkeld door Cathy Kotoun (M!PoweredbyKeet) en komt zonder subsidiëring tot stand. Door het transdisciplinaire karakter is er sprake van een eigentijdse vorm van cultureel ondernemerschap.

De presentatie van Nacht van de Dag | Whodunnit? zal plaatsvinden op zaterdagavond 14 september in de Nieuwe Kerk Zierikzee.

Tijdens de laatste maaksessie, in de nacht van vrijdag op zaterdag, is de kerk tussen 1 en 2 uur ‘s nachts open voor belangstellenden, de toegang is dan gratis.

Kaarten via http://www.dinerenineenmonument.nl

Geef een reactie