Blog
De Voorspeelavond
”Toen ik net zo oud was als mijn tienerleerlingen nu, organiseerde de muziekschool elk jaar een voorspeelavond. Het publiek zat in een zaaltje van de muziekschool in keurige rijen afwachtend het papieren programma te bestuderen dat op de tafel had gelegen, net buiten het zaaltje. De titel van de voorspeelavond was onveranderd ‘voorspeelavond’ en de opsomming van de optredens was oplopend, gerangschikt naar technisch niveau”
“Toen mijn tienerleerlingen net zo oud waren als ik toen, organiseerde hun pianodocent elk jaar een voorspeelavond. Het publiek zat in een prachtig oud gebouw aan grote ronde tafels die uitbundig versierd waren met heerlijk eten en drinken. De titel van de voorspeelavond was geen voorspeelavond en pianotechnische kwaliteit geen doel op zich”
“Een keer per jaar zag je wie er nog meer op pianoles zaten, naast diegenen die altijd voor en achter jou kwamen op de wekelijkse lessen. Als je geluk had mocht je samen met iemand anders spelen op de avond, en je was helemaal een geluksvogel als je gevraagd werd om een ander instrument te begeleiden. Dan had je twee voorspeelavonden. Een keer per week kon je een half uurtje bij je docent zijn en de rest moest je thuis doen, alleen”
“Een half jaar lang had je nauw contact met anderen die ook op pianoles zaten, of les kregen op een ander instrument, of als autodidact zichzelf leerden spelen. technisch niveau was nooit een issue, simpel omdat dit geen doel op zichzelf was. Gezamenlijke brainstormsessies, verschillende maaksessies, groepsoverleg via WhatsApp, gastcolleges over een zelfgekozen thema, workshops, onderzoek doen, de Summer Course en de maaknacht. Daarnaast de reguliere wekelijkse individuele lessen en de chatsessies over vragen die niet konden wachten via het digitale platform”
Sinds de allereerste maakvoorstelling in 2014 zijn er elk jaar stappen gezet die gezorgd hebben voor het anders leren van muziek en het werkelijk leren beleven van muziek, grenzeloos en ambitieus.
De laatste maakvoorstelling vond plaats in 2019, in de Nieuwe Kerk in Zierikzee, onze thuishaven voor de maakvoorstellingen. Maar deze keer was extra bijzonder want we konden een prachtige symbiose creëren met een ander prachtig evenement: Dineren in een Monument. Zo ontstond Nacht van de Dag. Een transdisciplinaire verbreding van een uniek project voor jongeren die zelf vorm geven aan hun eigen muziekeducatie.
De tekst hieronder beschrijft de maakvoorstelling DURF! die plaatsvond op 18 juni 2017 in een notendop.
DURF!
Weet jij
dat wij durven
meesterlijke muziek te maken
luister
Dit is een elfje van Roos, een van de jongste kinderen die gisteren samen met nog 30 andere jonge componisten een geweldige voorstelling hebben gemaakt. Met elkaar, voor elkaar. Elkaar door spannende momenten heen trekken, elkaar aanmoedigend. Gelachen maar ook gehuild, met hun muziek steeds als middel om door te zetten. Eigen noten, eigen teksten. Geen noot op papier maar allemaal direct uit het hart.
88 toetsen op de mooie vleugel in de Nieuwe Kerk – het gitzwarte instrument stond blinkend in het theaterlicht uitnodigend maar vooral ook uitdagend op ze te wachten gisterochtend om 10 uur. Nog geen kwartier later klonken de eerste harmonieën, de klanken van een driestemmig koor vulden voorzichtig de grote ruimte. Breekbaar maar ook vastbesloten. Het zorgde voor het zo belangrijke samen-gevoel. Zelfs als je ervoor had gekozen om mee te doen achter de schermen. Want samen iets durven gaat gemakkelijker dan alleen. Toen de composities – gitaar, piano, stem, zang en rap.
Er volgden sessies van naar elkaar luisteren en bijschaven. Toen naadloos over naar het nadenken over een volgorde, met elkaar discussiëren over de verschillende ideeën. Staan de zaalstoelen eigenlijk wel goed, past dat licht wel bij dat stuk, moet er een pauze, waar kun je het beste gaan staan, wie gaat aan de slag met het gave idee van korte introductie filmpjes op de grote witte schermwand in plaats van een suffe aankondiging…
Er komt eigenlijk best heel wat bij kijken, bij het maken van zo’n voorstelling. Wij wisten dat al en zij eigenlijk ook. Maar als je het dan ook allemaal echt zelf mag bedenken en mag uitproberen in een inspirerende ruimte met je eigen muziek, je eigen verhaal, met elkaar, dan heb je een werelddag! Zo eentje die je nooit meer vergeet. Omdat je het lef had om je gevoel te delen met de wereld, en dat je dat deed met je eigen muziek.