Blog

Stel, je wilt piano gaan spelen

maar je kunt nooit noten leren lezen . . .

Geen standaard methode, maar les op maat

Romy was 13  toen ze bij mij op pianoles kwam. Een muzikale tiener met een sterke wil en een grote ambitie; ze wilde de muziek in, professioneel. Maar ze had nog geen idee hoe en bovendien had ze iets wat haar ambitie in de weg zou kunnen zitten. Als je geen noten kunt lezen wordt muziek toch wel lastig, dacht ze altijd. En nu zat ze dan toch achter de vleugel bij mij in de pianostudio, de eerste stap was gezet. De sterke wil in combinatie met haar overtuiging dat de muziek zelf belangrijker is dan de noten hadden haar aangezet tot de eerste echte pianoles.

Toen Romy 6 was kreeg ze de diagnose Nystagmus, een zeldzame oogaandoening waarbij de ogen heen en weer bewegen waardoor het beeld voortdurend trilt. Ook is er een verminderde gezichtsscherpte. Überhaupt is lezen een hele opgave, laat staan noten lezen.

Wat al direct in de eerste les duidelijk werd was de constatering dat haar gehoor al super goed ontwikkeld was. Romy kon moeiteloos op gehoor bepaalde akkoordenschema’s of melodielijnen reproduceren. En toen ze eenmaal begon met het toevoegen van wat ze zelf bedacht had en later zelfs volledig eigen composities ging maken ging ze keihard.

“Ik houd van de emotie in muziek, of dit nu vette rock of mooi klassiek is. Dit wil ik ook graag overbrengen en ik denk dat ik dit best goed kan”

Met als doel nu daadwerkelijk de stap te maken naar een conservatorium opleiding kwam Romy na een pianoles pauze van een paar jaar enkele weken geleden weer terug bij mij. Haar ambitie de muziek in te gaan was onverminderd sterk en de overtuiging dat ze keihard wil gaan werken om haar eigen muzikale identiteit verder te ontwikkelen en op die manier mensen kan gaan raken met haar muziek was alleen maar gegroeid. 

Inmiddels zijn we een paar weken verder en hebben we samen een persoonlijk lesplan gemaakt, een op-maat traject met een grote focus op het ontwikkelen van muzikale creativiteit. En wat een gave dingen staan er in dit plan! Tipje van de sluier: we gaan werken aan een unieke Romy-transcriptie van een nu wel heel beroemd pianowerk én we gaan een ander mooi pianowerk beroemd maken…

En het noten lezen? Daar zijn we nog niet helemaal over uit. We richten ons nu eerst op de dingen waarmee Romy haar talent nu direct en snel verder kan ontwikkelen. Haar muzikaliteit, haar muzische eigen(wijs)heid en haar gehoor, daar zit de kracht dus daar ligt de focus. 

Uiteraard is er naast het creatieve plan ook een theoretische weg. Romy heeft hiervoor een route via Muziekschool Zeeland gekozen, met docent Franklin Schieman. Ook hij heeft een lesplan gemaakt voor Romy. 

Franklin en ik hebben wekelijks contact over de voortgang van Romy en zo vullen we elkaar perfect aan in haar begeleiding. Een mooie samenwerking tussen Pianostudio Cathy Kotoun en Muziekschool Zeeland zo!

Op de hoogte blijven van dit soort blogjes en leuke acties? Laat je e-mail achter en ontvang updates!

Contact

Ontdek meer van Pianostudio Cathy Kotoun

Abonneer je nu om meer te lezen en toegang te krijgen tot het volledige archief.

Lees verder