Blog

Spelen kun je al (echt waar!), maar oefenen moet je leren

In de les oefenen we hoe je thuis kunt spelen

In mijn lessen ‘spelen’ we uiteraard heel veel maar een heel belangrijk onderdeel is ook ‘oefenen’. Ik zeg altijd: in de les oefenen we hoe je thuis kunt spelen. Toch is het thuis pianospelen tussen de lessen door niet altijd een vanzelfsprekend onderdeel van het dagelijks leven. Veel ouders van leerlingen worstelen met het idee dat hun kind  thuis niet of nauwelijks gemotiveerd lijkt om uit zichzelf piano te gaan spelen. 

Deze korte blog gaat over dit uitdagende (en mooie) onderwerp. 
Lees hoe je thuis je kind kunt helpen bij de prachtige muzikale ontdekkingsreis die piano leren spelen is.     

Het thuis piano spelen tussen de lessen door is een essentieel onderdeel van het leerproces en kan soms uitdagend zijn voor kinderen

Begin met één vraag

Het thuis piano spelen tussen de lessen door is een essentieel onderdeel van het leerproces en kan soms uitdagend zijn voor kinderen, vooral wanneer ze zich niet gemotiveerd voelen. Als ouder kan het moeilijk zijn om te weten hoe je je kind kunt ondersteunen tijdens dit proces. Een simpele tip die kan helpen, is om regelmatig de vraag te stellen:

“Gaat het (al) hoe je wilt dat het gaat?”

Creëer een ondersteunende omgeving

Deze vraag nodigt uit tot nadenken over de eigen progressie en helpt kinderen zich bewust te worden van hun eigen prestaties en doelen. Het kan ook ouders helpen om te begrijpen hoe hun kind zich voelt over het oefenen en waar ze hulp bij nodig hebben.

Om deze tip te laten werken, is het belangrijk om een positieve en ondersteunende omgeving te creëren. Geef je kind de ruimte om zich te uiten en moedig ze aan om te delen hoe het piano spelen gaat en waar ze zich onzeker over voelen. Wees empathisch en blijf positief, zelfs als het niet zo goed gaat als je zou willen.

Positieve leerervaring

Door het stellen van deze eenvoudige vraag, kun je als ouder een belangrijke rol spelen in het begeleiden van je kind op de prachtige muzikale ontdekkingsreis die het leren van piano spelen is. Het kan helpen om de motivatie en betrokkenheid van je kind te vergroten en bijdragen aan een positieve en productieve speelervaring.

Op de hoogte blijven van dit soort blogjes en leuke acties? Laat je e-mail achter en ontvang updates!

Contact