Blog
CHECKLIST EN STAPPENPLAN
BIJ HET THUIS OEFENEN VAN EEN (NIEUW) PIANOSTUK
Maak het thuis oefenen effectiever
Veel leerlingen vinden het fijn om bij het thuis piano oefenen een stappenplan te gebruiken. Hier een super handige checklist die je kunt gebruiken om het oefenen effectiever te maken:
1. Luister naar de muziek
Zoek een opname van het stuk dat je gaat instuderen (of check je Personal Piano Playlist op Spotify 😊) en luister er naar terwijl je de bladmuziek bekijkt. Dit helpt je bij het krijgen van een algemene indruk van het stuk. Leuk is ook om verschillende uitvoeringen op te zoeken en te beluisteren.
2. Oefen altijd eerst de handen afzonderlijk
Direct met twee handen spelen is aantrekkelijk maar kan het recept zijn voor het instuderen van fouten (verkeerde noten, een minder handige vingerzetting). Iets wat verkeerd is ingestudeerd is lastig te herstellen en kost bovendien veel tijd (en misschien ook onnodige frustratie).
3. Oefen kleinere stukjes
Verdeel het stuk in kleinere delen en oefen ze afzonderlijk, sluit af met het weer achter elkaar spelen van kleinere delen.
4. Check de vingerzetting
(verzin er zelf een en vraag om feedback, of vraag om aanwijzingen voor een goede vingerzetting)
Oefen deze langzaam totdat je het onder de knie hebt. Waak er goed voor dat je een eenmaal gekozen vingerzetting steeds op dezelfde manier doet.
5. Oefen het stuk eerst langzaam
Ik zeg altijd: Als je het niet langzaam kunt, kun jee het ook niet snel. Blijf in het tempo wat je kiest, als je twijfelt of je dit goed doet kun je een metronoom gebruiken. Check dit overzicht voor de beste apps: https://theonlinemetronome.com/blogs/17/best-metronome-apps
6. Werk aan de techniek
Werk aan de techniek die nodig is om het stuk te spelen, zoals akkoorden, arpeggio’s en toonladders. In de les krijg je tips & trics om aan relevante technische oefeningen te werken. Maak er een gewoonte van om te starten met deze oefeningen voordat je in het stuk zelf duikt.
7. Focus op de expressie
Concentreer je op de expressie van het stuk en werk aan dynamiek, tempo en articulatie. Met expressie iets spelen kan trouwens op alle niveaus en in alle stadia 😊.
8. Oefen de moeilijke passages
Werk aan de delen van het stuk die het moeilijkst voor je zijn, en oefen deze extra vaak. Begin ook eens op een ander punt dan steeds vooraan.
9. Speel het stuk van begin tot eind
Wanneer je elk van de kleinere stukjes hebt ingestudeerd, probeer dan het stuk van begin tot eind te spelen. (Neem jezelf eens op, het luistert toch anders als je zelf niet ook tegelijkertijd speelt).
10. Verbeter en verfijn
Blijf werken aan het stuk en verfijn het totdat het klinkt zoals jij het wilt.
11. Vergeet niet om ook eens gewoon met veel bravoure en durf iets met twee handen te proberen
…Ook al gaat het nog niet zo gemakkelijk als je zou willen. Hierdoor leer je heel goed van je bladmuziek te lezen. Ook krijg je zo een goed beeld van waar je nog echt eerst de diepte in moet.
12. Creeër een fijne oefenplek
Maak van jouw pianospeel-moment een relaxmoment, alleen voor jezelf, en neem er de tijd voor. Koffie of thee mee, lekkere trui aan; zorg dat je het aangenaam hebt. Hoe ziet jouw ideale oefenplek er eigenlijk uit? Deel jouw fijnste piano oefenplek en inspireer anderen 🫶
Veel succes en vooral ook veel plezier met het instuderen van je pianostuk!
Deze checklist altijd bij de hand hebben?
Download het hier:
Op de hoogte blijven van dit soort blogjes en leuke acties? Laat je e-mail achter en ontvang updates!
Social media
Voor meer informatie, onder andere over cookiebeheer, bekijk je: Cookiebeleid